Tedavi Sayfası

Uyurgezerlik

Uyurgezerlik, bireyin uyku sırasında bilinç dışı yatağından doğrularak, yatağının üzerinde oturması, yataktan çıkması ve evin içinde gezinmesi olarak tabir edilir.
Uyurgezerlik, kişiden kişiye değişen farklı dereceler ile yaşanır. Örneğin hafif derecedeki uyurgezerlik vakalarında kişi yastıktan başını kaldırır, yatağına oturur ve yorganını, çarşafını düzeltmeye, çekiştiremeye başlar. Ancak ileri safhalardaki uyurgezerliklerde kişi yatağından kalkar ve evin içinde gezinmeye başlar. Bu tür ileri safha uyurgezerlik tehlikelidir. Zira kişi evin kapısını açarak dışarı çıkabilir, balon kapısını açarak balkondan düşebilir, pencereyi açarak pencereden düşebilir.

Gezinti esnasında korkması halinde, koşarak kaçmaya veya kendini savunmak için saldıramaya başlayabilir ve bütün bunlar yaşanırken hala uyku halindedir. Bu sebeple uyurgezerlik hafife alınmaması gereken bir rahatsızlık olup, tedavi yoluna gidilmelidir. Uyurgezerlik süresi kişiden kişiye değişerek bazen birkaç dakika, bazen 1-2 saat sürer. Uykunun ilk evresinde daha sık görülen uyurgezerlik vakasında kişinin gözleri açıktır ve belli bir noktaya boş bakarak çevresindekilere tepki vermez. Uyandırılmak istendiğinde birkaç ikazdan sonra uyanır. Uyurgezerlik nedenleri araştırıldığında net bir sonuca ulaşılamamıştır. Genelde aşırı beden yorgunluğuna sebep olan işlerde çalışanlarda veya aşırı beyin yorgunluğuna sebep olan işlerde çalışanlarda görülür. 5 ila 8 yaş arası çocuklarda görülme oranı daha yüksektir. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür. Uyurgezerlik hafife alınmaması gereken bir durumdur ve ilerlemeden doktora gidilerek gerekli ilaç ve psikoterapi tedavilerine başlanması gerekir.

Etiketler:

Uyurgezerlik Hakkında Yapılan Yorumları

  1. Muzaffee dedi ki:

    Benim sorunum uyurgezerlik ben 6 katda oturuyom ve bigun camdan atarim diye dusunuyorum sizce napa bilirim ?

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.