Tedavi Sayfası

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı Nedir?

Bebeklerde meydana gelen gaz sancısı kolik adını alır. Kolik adı verilen bu samcı 3 ay altındaki bebeklerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen bir durumdur. Gaz sancısı yeni doğmuş bebeklerde 2-3 haftadan sonra başlayıp, bebek 3 aylık olana kadar devam eder. 3 aydan sonra büyük oranda kaybolur. Bazı bebeklerde kolik denilen gaz sancısı 8 – 9 aylık olana değin devam edebilmektedir. Fakat bu oran çok düşüktür.

Bebeğin gaz sancısının olduğunu nasıl anlarız sorusuna gelince, eğer bebek aç ve uykusuz değilken ayaklarını karnına çekerek, ellerini sıkarak, acı bir şekilde ağlıyorsa, büyük bir ihtimalle gaz sancısı yaşıyordur. Her bebek ağlar. Her ağlayan bebeğin gaz sancısının olduğu düşünülmemelidir. Bu yüzden gaz sancısının belirtilerini açıklamakta yarar vardır.

Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri

Eğer bebek sürekli ağlıyor ve 3 saatten fazla ağlamayı kesmiyorsa, huzursuz davranışları varsa, ağlarken bacaklarını karnına çekip, acı çekiyor gibi ağlıyorsa gaz sancısı çekiyor demektir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nedenleri

Gaz sancısının nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kolik oluşumuna etki eden bazı faktörler vardır. Bunlar: bebeğin sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması ve mama yada anne sütündeki bazı maddelerin bebeğe alerji yapma durumudur. Dikkat edilmesi gereken hususlardan ilki bebeğin ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğidir. Sadece anne sütünün verilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ise mamanın değiştirilmesi daha faydalı olacaktır.

Bebeklerde Gaz Sancılarını Giderme Yolları

Kolik bir hastalık değildir. Bu yüzden bir tedavi yönteminden bahsetmek imkansızdır. Gaz sancısını gidermenin birtakım yolları vardır. İlkin, bebek meme ucunu emerken, meme ucunu iyi kavramasına ve hava yutmamasına dikkat etmek gerekir. Ek besinlere erken başlamak, meyve suyu tarzı içecekler içmek, sancıları arttırır. Bebeği kundaklamayıp hareketlerini kısıtlamak gaz çıkışını engelleyicidir.

Bebekte gaz sancısını önlemek için, her beslenmeden sonra gazı çıkarmak gerekir. Bunu yapmak için bebek omuza yatırılıp, sırtı hafifçe okşanır. Karnına hafif masajlar yapmak, ayakları üzerine bastırmak gazı giderme yollarındandır. Bir de rezene çayı bebeklerde gazı çıkarmayı kolaylaştırmaktadır.

Etiketler: , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.