Tedavi Sayfası

Böbrek Taşı

Böbrek taşı, böbrek içinde farklı maddelerin kristalizasyonu yani taşlaşması ile meydana gelen maddelerdir. Böbrek taşları, böbreklerde öylece kalabildikleri gibi, büyümeye başlayabilir, ilerleyerek böbrekken mesaneye gelebilir.
Böbrek taşları erkeklerde kadınlara nazaran daha çok görülür. Sıcak Ülkerlerde yaşayan kişilerde daha çok görülen böbrek taşları, vücudunda su oranı düşün kişilerde daha çok görülmektedir. Bu sebeple böbrek taşı olan kişilere doktorların ilk tavsiyesi bol bol su içmeleri yönündedir.
Böbrek taşları neden oluşur sorusuna bir çok farklı etkene bağlı olarak cevap verilebilir. İçilen suyun çok fazla sert su olması, gut hastalığı, aşırı alkol tüketimi, vücudun ihtiyacı olan suyu alamaması yani az su içmek böbrek taşı oluşumunun nedenleri arasında yer aldığı düşünülmektedir.

Böbrek Taşı

Böbrek taşı belirtileri
Böbrek taşı olan kişi şiddetli ve dayanılmaz ağrılar çeker. Belin altında, taşın olduğu tarafta hissedilen ağrı, mide bulantısı, kusma, ateş yükselmesi ile kendini belli edebilir. Kişi tuvalete gittiğinde çok fazla idrarı olduğunu hissetmesine rağmen ya idrarını yapamaz ya da çok az yaparak kalkar. İdrar yaparken de ağrı ve acı hisseder.

Böbrek taşı tedavisi

Çoğu böbrek taşı kendiliğinden düşer. Boyutları ufak olan böbrek taşlarının kendiliğinden düşmesi için zaman tanınmalıdır. Ancak böbrek taşı kendiliğinden düşmeyecek kadar büyük ise farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Taş kırma yöntemi ile vücuda şok dalgalar verilir, büyük böbrek taşları kırılarak ufalanır ve böylece kendinden düşmesi için ortam hazırlanır. Üreteroskopi yöntemi ile idrar borusundan mesaneye oradan da üreterlere teleskop ile girilir ve böbrek taşı parçalanır veya direk olarak çıkarılır. Perkütan yöntemi ile sırt bölgesinden teleskop ile böbreklere girilir ve böbrek taşı kırılır. Açık cerrahi yöntemi ile böbrek taşları kırılabilir, alınabilir.

Böbrek Taşından Korunmak İçin Yapılabilecekler

Bol bol su içmek. Mümkünse sert sulardan uzak durup, yumuşak su içmek.
Aşırı kasiyum içeren gıdalardan az tüketmek.
Çay, kahve, fıstık, pancar, çikolata gibi oksalat değeri yüksek gıdalardan az tüketmek.
Et ürünlerini çok fazla tüketmemek.
Tuz tüketimini azaltmak.

Etiketler:

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.