Tedavi Sayfası

Gastrit

Gastrit Nedir?

 Akut veya kronik olarak görülebilen gastrit midede yer alan mukozaların yangıdır.

Gastrit Nedenleri

Ağız yoluyla alınabilen ve sonrasında mideye yerleşerek iltihaba neden olan Helicobacter pylori kronik gastritin nedenleri arasında yer almaktadır. Helicobacter pylori spiral şeklinde bir çeşit bakteridir. Helicobacter pylori yaşamını sürdürmesi için midede yer alan mukozanın altına yerleşir ve bu sayede mide asidinin kendisine zarar vermesini engellemiş olur. Helicobacter pylori kendisini mide asidinin olumsuz etkilerinden korumasına rağmen midede yer alan mukus tabakasının zayıflamasına neden olarak midenin korunmasız hale gelmesine neden olmaktadır. Özellikle yeni gelişmekte olan ülkelerde görülen bu hastalık çocuklarda görüldüğünde tedavi edilmediği durumlarda kronik bir iltihabın oluşmasına ve tedavi edilememesine neden olmaktadır. Helicobacter pylori nedeniyle özellikle yaşlı bireylerde ülser görülmektedir. Fakat bünyesinde her Helicobacter pylori bulunduran kişinin ülser olmayışı ülserin farklı sebeplerinin olduğunu da ortaya koymaktadır.

Gastrit nedenleri

Gastrit Belirtileri

Gastrit akut veya kronik olmak üzere iki çeşitte olduğu için hastalığın belirtileri de akut veya kronik oluşuna göre farklılıklar göstermektedir. Akut gastrit genellikle karnın üst bölgesinde ağrıya, normalden fazla geğirme hissinin oluşmasına, normalden fazla gaz oluşmasına, ekşimeye ve bulantıya neden olmaktadır. Kronik gastritte ise ağrı akut gastrite göre daha az görülmektedir. Bunun yanında kronik gastritte yemek sonrasında şişkinlik, bulantı, erken doyma ve buna bağlı olarak iştahsızlık gibi belirtiler görülmektedir.
Kronik gastritte ağrılar akut gastrite göre daha az olmasına rağmen bazı durumlarda ağrı belirginleşmektedir. Bu gibi durumlarda kronik gastrite bağlı olarak ortaya çıkan ülser veya başka hastalıklardan şüphelenilir. Bazı ilaçların kullanılması da kişide akut gastritin oluşmasına neden olmaktadır. İlaçlara bağlı olarak görülen akut gastritte normal veya gizli bir şekilde kanama oluşabilmektedir.

Gastrit Tedavisi

Gastrit doğrudan mideyi ilgilendirdiği için mide koruyucu ilaçlar doktor tavsiyesiyle alınabilir. Bunun yanında midenin salgıladığı asidin azaltılması için asit azaltıcı ilaçlar hekim tarafından verilebilir. Gastrite sebep olan bir bakteriyse bu bakterinin ortadan kaldırılıp zararlı etkilerinin yok edilmesi için uygun bir ilaç kullanılır. Gastrit oluşumuna bazı ilaçların ve aşırı alkol kullanımın da sebep olduğu bilinmektedir. Bu gibi durumlarda gastrit tedavisi için ialç alımı uzman kontrolünde bırakılabilir. Ayrıca alkolün neden olduğu gastritin tedavisi için alkol kesinlikle bırakılmalıdır. Gerekli görüldüğü durumlarda uzman tarafından antibiyotik tedavisine başlanabilir. Ayrıca hastanın yemesinin ve içmesinin zararlı olacağı düşünülen malzemelerin olmadığı bir diyet programı hazırlanarak en kısa sürede uygulanmaya başlanır. Normal şartlar altında mide kendisi kendisini onarabilecek bir yapıya sahiptir. Fakat gastrit için bu onarım hızı yavaş kalacaktır. Bu nedenle süreci hızlandırmak için ilaç kullanımı yapılır.

Etiketler: , , , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.