Tedavi Sayfası

Hepatit C

Hepatit C Nedir?

Hepatit C hastalığı ilk olarak 1989 yılında rastlanan ve Hepatit C virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Hastalık keşfedildiği ilk yıllarda Hepatit A ve Hepatit B ile çok benzerlikler göstermesine rağmen farklılığı ortaya koyulabilmekteydi. Hepatit C virüslerinin vücutta bulunduğu iki ortam vardır. Bunlardan birisi karaciğer diğeri ise kandır. Hepatit C virüslerinin bulaşması genellikle kandan kana gerçekleşmektedir. Hastalıklı bir kişinin kullandığı iğnenin sağlıklı bir birey tarafından kullanılması sonucunda virüs sağlıklı kişiye de taşınacaktır. Bu gibi virüs taşınma işlemlerinin en çok olduğu durumlar uyuşturucu kullanımlarında görülmektedir. Hepatit C virüsü Hepatit A ve Hepatit B virüsünden farklı olarak cinsel yolla bulaşma riski az olan bir virüstür. Hepatit C virüsünün cinsel yolla bulaşma riskinin olması kadınların adet kanında virüsün barınıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Adet döneminde Hepatit C virüsü taşıyan bir kadınla cinsel ilişkiye girilmesi ve bu kanın partnerdeki açık bir yaraya temas etmesi sonucunda virüs cinsel yolla da bulaşabilmektedir.

Hepatit C Hastalığının Belirtileri

Hepatit C hastalığının belirtileri Hepatit A ve Hepatit B hastalığının belirtileri ile benzerlikler göstermektedir. Virüs taşıyan kişide mide rahatsızlıkları, karın bölgesinde ağrı, bazı durumlarda sarılık, yorgunluk ve karaciğerin bulunduğu bölgede hassasiyet görülmektedir. Bu belirtiler bazen virüs bulaştığı gibi kendisini göstermez. Virüsün bulaşmasından uzun zaman sonra hastalık belirtilerinin görüldüğü zamanlar olmuştur.

Hepatit C

Hepatit C Riski Taşıyanlar

Her insanın Hepatit C virüsünü alma riski eşit değildir. Alkol ve sigara tüketimini fazla ve uzun süreli yapanlar, uzun süreli hayvansal gıda tüketimi yapanlar, sebze ve meyve tüketimini yeteri kadar yapmayanlar, gıdaların temizliğine ve kişisel hijyene gerektiği kadar önem vermeyen kişilerin Hepatit C hastalığına yakalanma oranları diğer insanlara göre fazladır. Hepatit C virüsünün tedavi edilmediği durumlarda karaciğer kanserine ve siroz hastalığına neden olabileceği ve bu hastalıkların ölüme varabilen kötü sonuçlar doğurabileceği kesinlikle unutulmamalıdır. Bazı durumlar kişilerin Hepatit C virüsünden sonra siroz hastalığına ve karaciğer kanseri rahatsızlığına yakalanma ihtimallerini arttırmaktadır. Bunlar; alkol ve sigara tüketiminin siroz hastalığına, hastalık tedavi edilmeden yaşın ilerliyor olması yani tedavi aşamalarının gecikmesi ise karaciğer kanserine yakalanma ihtimalleridir.

Bazı durumlarda hastalık belirtisi olmasa dahi erken teşhis ve müdahale için Hepatit C virüsünün var olup olmadığını kontrol için testler yapılmalıdır. Daha önceden organ nakli yaptıran kişiler, sağlık sektöründe çalışanlar, hemodiyaliz hastaları, korunmasız ve çok partnerli cinsel ilişkiye girenler Hepatit C virüsünün varlığını tespit edebilecek türden testleri yaptırmalıdır.

Hepatit C Hastalığında Tedavi

Hepatit C hastalığı virüsün durumuna göre farklılıklar gösteren bir hastalıktır. Hepatit C hastalığında tedavi yöntemi hastalığın durumuna göre belirlenmektedir. Hepatit C hastalığının tedavisi için hekim kontrolünde Ribavirin ve İnterferon kullanımı yapılmaktadır. Hepatit C hastalığında tedavi süresi 6 ay ve 1 yıl arasında farklılıklar göstermektedir. Tedavi sürecinde veya öncesinde cinsel birleşme sırasında tek eşliliği tercih etmek ve prezervatif kullanmak kişiye avantaj sağlayacaktır. Kişisel olan diş fırçası gibi eşyaların kimseyle paylaşılmaması gerekmektedir. Kişinin temizliğine önem vermesi ve yorulmaktan kaçınması da tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Etiketler: , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.