Tedavi Sayfası

Meme Kanseri

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan kötü huylu bir tümördür. Kanser hücrelerinin oluşturduğu bu kötü huylu tümör memenin tamamını kaplayabilmesinin yanında vücuttaki diğer uzak bölgelere de sıçrayabilir. Meme kanseri daha çok kadınlarda görülüyor olsa da, erkeklerde görülme ihtimali vardır.

Meme Kanserinin Belirtileri

Meme kanseri erken evrede genellikle belirti vermez. Ancak tümör büyüdükçe memenin görüntüsünü değiştirmeye ve hissedilmeye başlar. Meme kanserinin belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Meme yakınında ya da koltukaltında görülen bir şişkinlik veya kalınlaşma
Memenin boyutunda ya da şeklinde değişiklik
Memenin yüzeyinde oluşan çukurlaşmalar ya da kırışıklıklar
Meme ucunun meme içine doğru dönmesi
Memeden kanlı sıvı gelmesi
Meme, meme ucu ya da memenin merkezinde bulunan koyu renkli bölgenin pullu, kırmızı renkte ve şişmiş olması

Bu belirtiler kesin olarak meme kanserini işaret etmiyor olabilir. Kesin teşhis için uzman bir doktora başvurulmalı ve doktorun gerekli gördüğü testler yaptırılmalıdır.

Meme Kanseri

Meme Kanseri Nedenleri

Meme kanserinde en büyük risk faktörü kadın olmaktır. Erkeklerde de görülüyor olmasına rağmen, kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre 100 kat daha fazladır.
Bir kadın yaşlandıkça meme kanserine yakalanma şansı artar. İstatistiklere göre meme kanseri görülen her 3 kadından 2’si 55 yaş üzerindedir.
Meme kanserlerinin yaklaşık %5 ila %10’unun belirli genlerdeki kalıtımsal değişiklikler ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Özellikle tümör önleyici genler olarak bilinen BRCA1 ve BRCA2 genlerinin değişikliğe uğraması meme kanserine yol açabilmektedir. Bu genlerinde değişiklik olan kadınların, hayatları boyunca meme kanserine yakalanma şansları %80’e kadar yükselebilmektedir.
Yakın akrabalarında meme kanseri görülen kadınlarda meme kanseri riski daha yüksektir. Bir kadının annesinde, kız kardeşinde ya da kızında meme kanseri görülmesi, o kadının meme kanserine yakalanma riskini iki katına çıkarır.
Bir memesinde kanser olan kadının, diğer memesinde ya da kanserli memenin başka bir bölgesinde kanser gelişme olasılığı yüksektir.
Meme dokusunun yoğun olması, yağ dokusunun daha az olduğunu gösterir. Meme dokusu yoğun olan kadınların meme kanserini yakalanma riskleri daha fazladır.
Menopoz döneminin ilk evresinde kadınların daha sık adet görmesi meme kanseri riskini hafif de olsa artırmaktadır. Bunun nedeni vücudun daha fazla östrojen ve progesteron hormonuna maruz kalmasıdır.
Yaşamının erken safhalarında radyasyon tedavisi görmüş kadınların meme kanserine yakalanma olasılıkları diğerlerine göre daha fazladır.
Hiç çocuk sahibi olmamak ya da ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak.
Doğum kontrol hapı kullanımı
Menopozdan sonra hormon tedavisi görmüş olmak
Aşırı alkol ve sigara kullanımı
Aşırı şişmanlık ya da obezite
Aşırı hareketsizlik ve egzersiz yapmamak

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisinde kullanılan birkaç yöntem vardır. Bu yöntemler bölgesel ve sistemik olmak üzere ikiye ayrılır. Cerrahi ve radyoterapi yöntemlerinin uygulandığı bölgesel tedavide yalnızca tümörlü bölge hedef alınır. Kemoterapi, hormon terapisi ve hedeflenmiş terapinin uygulandığı sistemik tedavide ise kullanılan ilaçlar bütün vücudu etkileyerek, kanserli bölgenin iyileştirilmesi temeline dayanır.

Etiketler: , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.