Tedavi Sayfası

Panik Atak Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Nedir?

Panik atak, bireyin birden bire kalp krizi geçiriyormuş gibi hissederek ani kalp atışlarından şikayet etmesi, ölüm korkusuna kapılması, sürekli endişe ve korku içinde olması gibi şikayetlerin yer aldığı hastalık çeşididir.

Panik atak rahatsızlığı yaşayan kişi, kalp krizi geçirdiğini düşünerek paniğe kapılır. Ölüm korkusunu hisseder. Bayılmak üzere olduğunu düşünen hastanın bu hali 10 dakika içinde hat safhaya çıkar. Ortalama yarım saat içinde kendiliğinde geçmeye başlar. Kişi, panik atak başladığında ölüm korkusu ile hastaneye ulaşmaya çalışır. Tek başına kalamayan panik atak hastaları, yalnız kaldıklarında, yalnız uyuduklarında öleceklerini düşündükleri için, sürekli yanlarında kriz anında yardım edecek birinin olmasını isterler.

Panik Atağın Belirtileri

Panik atak hastalığının birtakım tipik belirtileri vardır. Söz konusu belirtilerin en az 4 tanesini yaşayan kişilerin muhtemelen panik atak hastalığı söz konusudur.

Aniden gelişen çok şiddetli kalp çarpıntısı hissi.
Birden bide gelişen ateş basmasının ardından meydana gelen terleme ile üşüme
Titreme nöbetleri geçirme.
Nefes darlığı hissi.
Baş dönmesi, mide bulantısı akabinde gelişen kusma.
Sürekli hazımsızlık şikayeti
Ölüm korkusunu çok sık hissetmek.
Akli dengesini yitireceğinden korkmak.
Bedeninde zaman zaman uyuşma ve karıncalanmalar hissetmek.

Panik atak sebepleri

Panik atak sebepleri tam olarak netleşmemiş olsa da beyindeki bazı kimyasal maddelerin ve beynin bazı kısımlarının görevlerini tam olarak yapamaması sonucu meydana geldiği düşünülmektedir. Bunun yanında panik atak hastalığına en büyük sebep olarak stres gösterilmektedir. Sürekli devam eden üzüntü, stres veya aniden gelişen üzücü bir olay panik atağı tetiklemektedir. Ayrıca sara hastalığı, kalp hastalıkları, düşük şeker, kansızlık, beyin tümörleri, depresyon, sinir hastalıkları, tiroid bezi sorunları panik atak hastalığına sebep olabilmektedir. Bunların dışında genetik etkenlerde panik atak hastalığında söz konusudur. Ailesinde panik atak hastalığı olan kişinin panik atak olma ihtimali vardır. Genelde 20 yaş üzeri kişilerde görülürken, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür.

Panik atak hastalığı tedavisi

Panik atak hastalığının tedavisi için, hastalığın altında yatan sebeplerin araştırılması gerekir. Bu sebeple, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan bütün testler yapılır ve ortaya çıkan sonuca göre yani panik atak hastalığının sebebinde göre tedavi yoluna gidilir. Genelde panik atak hastalığı tedavisi uzun bir süreci kapsayabilir. Sabırlı olmanın yanında ilaç tedavisine sadık kalmalı, stresten uzak durmalı, doktor ilaç tedavisini sonlandırmadan kişi kendi kendine asla ilaçlarını bırakmamalıdır.

Etiketler:

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.