Tedavi Sayfası

Sinüzit

Sinüzit Ne Demektir?

Kişinin burnunun etrafındaki sinüs adı verilen boşluklarda meydana gelen iltihaplanmaya sinüzit denir. Sinüsler burnun iki tarafında toplamda 4 adettir ve hepsi bir delik vasıtasıyla burnun içine açılır. Böylece sinüslerin hava alması gerçekleşmiş olur. Sinüsler solunan havanın nemlenmesine, bağ arılarının azalmasına yardımcı olurlar.

Sinüsler Nasıl İltihaplanır?

Sinüsler, virüslerin ve bakterilerin çok sık görüldüğü ve iltihaplandığı bölgelerdir. Sinüsler normal, sağlıklı bir şekilde çalışıyorsa, iltihaplanma görülmezken, sinüslerde herhangi bir sorun olması halinde kolayca sinüs iltihaplanması yaşanabilir. Sinüzit genelde üst sonulum yolu enfeksiyonlarında, grip, nezle gibi hastalıkların ardından gelişir. Zira bu enfeksiyonlar sinüsleri tıkayarak sinüs salgılarının burun içine boşalmasını engeller. Akabinde sinüslerde havalanma bozulur ve böylece sinüslerde kolayca iltihaplanma meydana gelir. Ayrıca burun içinde et büyümesi, yabancı cisimleri geniz eti sinüslerin iltihaplanmasına sebep olur.

Kaç Tür Sinüzit Vardır?

Sinüzit akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit henüz yeni başlamış olan sinüzitlere denir ve genelde ilaç tedavisi ile geçer. Kronik sinüzit ilerlemiş sinüzittir ve genelde ameliyat ile tedavi edilir.

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit belirtileri baş ağrısı, göz ağrısı, yüz ağrısı olarak kendini belli eder. Kişi eğildiğinde ağrıları daha net hisseder. Bunların dışında burun tıkanıklığı, koku duyusunun azalması, genizde akıntı, yüksek ateş, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapaklarında şişme, yüz bölgesinde şişme olarak belirtilerini gösterir. Kişi zaman zaman öksürüğe tutulur. Akut sinüzit çoğu zaman dikkat çekici şikayetlere yol açmadığı gibi, kronik sinüzit şikayetleri kişinin günlük hayatını, iş hayatını olumsuz etkileyecek kadar etkili olabilir.

Sinüzit Teşhisi

Sinüzit teşhisi için gerekli olan filmler, bilgisayarlı tomografiler sinüzit teşhisini koymakta çok etkilidir.

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit tedavisi, sinüzitin evresine göre ilaç veya ameliyat ile yapılır. Sinüzit ameliyatı günümüzde çok ilerlemiştir. Oldukça başarılı sonuçlar alınan sinüzit ameliyatı, genel anestezi veya lokal anestezi olarak yapılmaktadır. Sinüzit ameliyat süresi ortalama yarım saat ila 45 dakika arasıdır. Ameliyat sonrası tampon konulup konulmayacağı hastanın durumuna göre doktor tarafından karar verilir.

Sinüzitten nasıl korunmak gerekir?

Kişinin soğuktan korunması, sigara dumanından uzak durması, toz, duman olan ortamlara girmemesi gerekir.

Etiketler:

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.