Tedavi Sayfası

Siyatik

Siyatik Nedir?
Siyatik sinirinin yer aldığı bölümde yayılan ağrıya siyatik adı verilmektedir. Bu ağrı üst bacağın arka tarafında ve arka bacağın dış tarafında da hissedilmektedir. Ağrının gelişi aniden olabileceği gibi kendisini yavaş yavaşta gösterebilmektedir. Kişi siyatik ağrısı nedeniyle normalde kolaylıkla yapabileceği hareketleri yapmakta zorlanacaktır. Ağrılar belirli dönemlerde artış göstermektedir. Bu artışın görüldüğü dönemlerin başında yürümek, öksürmek ve gerinmek gelmektedir. Siyatiğe halk arasında genellikle sinir romatizması adı verilmektedir. Omurlar arasında kıkırdak diskleri yer almaktadır. Siyatik omurlar arasında yer alan kıkırdak disklerinin normalde olduğu yerlerinden oynaması ve omurganın alt tarafının zedelenmesi veya iltihaplanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Siyatik tedavisinde ilk olarak hastanın yoğun tempodan uzaklaştırılması ve yatak istirahatı yapması sağlanmalıdır. Yatak istirahatı için kullanılan hastanın yatağının altına kalın tahta koyulması hastanın rahatlaması açısından avantaj sağlayacaktır.

Siyatik Nedenleri ve Sebepleri:
Siyatik ağrılarının ortaya çıkmasına neden olan tek bir sebep yoktur. Bel fıtıkları, omurgada yer alan tümörler, omurgada çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan kireçlenme, kişide doğuştan gelen bazı rahatsızlıkların olması, omurga enfeksiyonları, bazı iç organlarda çeşitli nedenlerle oluşan tümörler, leğen kemiklerinde meydana gelen hasarlar, leğen kemiklerine yakın bölgelerde meydana gelen hasarlar siyatiğin başlıca nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Siyatik ağrılarının tedavi edilebilmesi için öncelik olarak uzmanın siyatiğin nedenini iyi bir şekilde tespit etmesi gerekmektedir. Siyatik ağrılarına neden olan ve siyatik sinirini etkileyen faktör bulunduktan sonra tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi yerinde olacaktır. Siyatik tedavisinde ilk amaç hastanın ağrılar nedeniyle acı çekmesini engellemek olmalıdır. Siyatik ağrılarının hastaya verdiği olumsuz etkiler ise başlangıç olarak yatak istirahati ve ağrı kesiciler sayesinde sağlanabilir. Siyatik tedavisinde gerek görüldüğü takdirde kaplıca kürleri, masajlar, sıcak banyolar ve fizik tedavi yöntemleri denenebilir.
Siyatik Bulguları
Siyatik rahatsızlığı kendisini hafif veya şiddetli ağrılarla göstermektedir. Bu ağrılar bel kısmından başlayarak bacaklara kadar inmektedir. Siyatik ağrıları nadiren de olsa ayaklarda da hissedilmektedir. Ağrılar kişide yanma ve soğukluk hissine neden olurken acı da vermektedir. Başlangıç aşamasında çok rahatsız edici düzeyde olmayan siyatik ağrıları ilerleyen günlerde rahatsız edici düzeylere ulaşır ve özellikle geceleri ağırlaşır. Siyatik ağrıları nedeniyle kişi normalde yapılabilecek kolay hareketlerde dahi ağrı hissedecektir.

siyatik tedavisi
Siyatik Belirtileri
Yazımızın başında belirttiğimiz bölgelerde ağrıların gözlenmesi gerçek siyatiğin ilk belirtileri arasında sayılabilmektedir. Bazı durumlarda siyatik ağrılarının beraberinde bel ağrıları da görülebilmektedir. Siyatik ağrılarıyla birlikte bel ağrılarının da görülmesi hastanın daha da zorlanmasına neden olmaktadır. Siyatik ağrılarının şiddetlenmesi için normalde ağrıya neden olabilecek hareketlerin gerçekleştirilmesine ihtiyaç yoktur. Oturmak, kalkmak, normalden biraz ağrı kaldırmak gibi hareketler siyatik ağrılarını tetiklemekte ve artmasına neden olmaktadır. Barsak ve mesanelerde yapılması gereken fonksiyonların yapılamadığı durumlar nadiren de olsa siyatik belirtileri arasında sayılabilmektedir.

Siyatik Ağrılarında Tanı
Siyatik tanısı uzman hekim tarafından hastanın öyküsü dinlenerek veya fiziksel muayene sonucunda kolaylıkla yapılabilmektedir. Doktor gerek gördüğü zaman hastadan röntgen, MR veya tomografi çekilmesini isteyebilir. Röntgen, MR veya tomogragi ile daha net sonuçlar elde edilebilecektir.
Siyatik Hastalığının Seyri
Siyatik hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hasta tedavi aşamalarını doktor tavsiyesiyle uygulandığında 6 hafta içerisinde kendisini daha iyi hisseden bir hale gelecektir. Tedavi sürecinde kişinin yatak istirahatı yapması tavsiye edilmektedir.
Siyatikten Korunma
Doktor tarafından siyatik teşhisi konulan kişi yapacağı hareketler ve uygulayacağı fizik tedavi programları sayesinde hastalığın nüksetmesini engelleyebilir. Bazı kişilerin duruş pozisyonları sağlıklı değildir. Sağlıklı olmayan duruş pozisyonları ise siyatik ağrılarına davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle kişi ayakta dururken mutlaka dik olmaya, tam olarak ileriye bakmaya dikkat etmelidir. Baldırların gergin olması da duruş pozisyonunun sağlıklı olması için son derece önemlidir. Karın kaslarının ve bel kaslarının güçlendirilmesi de siyatik ağrılarından kurtulmak için uygulanması gereken yöntemler arasında yer almaktadır. Karın kaslarının güçlenmesi mekik çekerek, yürüyerek ve yüzerek ise bel kaslarının güçlenmesi sağlanabilmektedir. Yük kaldırırken dikkatli olmak da siyatik ağrılarının önüne geçecektir. Ağır bir eşyanın kaldırılması sırasında yükün sadece bele değil de belle birlikte kollara ve kalçalara da dağıtılması sağlık açısından doğru bir adım olacaktır.
Uzun süre oturulması veya uzun süre ayakta beklenmesi de sağlık açısından olumsuz davranışlar arasında sayılabilir. Kişi uzun süre oturmak durumunda kalırsa belirli zaman aralıklarıyla ayağa kalkarak birkaç adım dahi olsa atmalıdır. Kişi eğer uzun süre ayakta kalmak durumundaysa bazen tek ayaküstünde kalarak ayakların ve belin dinlenmesini sağlamalıdır. Siyatik ağrılarının önüne geçmede yatış pozisyonu da önemlidir. Kişi mümkünse yan yatmalıdır. Yüksek topuklu ayakkabı tercih edilmesinin de vücut ağırlığının dengesiz dağılmasına neden olabileceği ve bu nedenle siyatik ağrılarını tetikleyebileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

Siyatik Teşhis ve Tedavisi:
Hastanın hikayesinin doktor tarafından dinlenmesi, doktorun ihtiyaç duyduğu sorulara hasta tarafından cevap verilmesi ve fiziksel olarak yapılan muayene siyatik teşhisinin vazgeçilmez adımları arasında sayılabilir. Siyatik ağrılarından şikayetçi olan hastaların genelinde tıbbi yardıma ihtiyaç olmaktadır. Ayrıca siyatik ağrılarından şikayetçi olan hastaların tedavisinde ilk olarak yatak istirahati son derece önemlidir. Normalde yapıldığında herhangi bir ağrıya, olumsuzluğa neden olmayacak hareketlerin bile siyatik ağrılarını tetikleyeceğini düşündüğümüzde hastanın hareketlerinin sınırlandırılmasının gerekliliği ortaya çıkacaktır. Siyatik tedavisinde enflamasyonu önleyen ilaçların kullanılması da önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca siyatik tedavisinde fizik tedavinin vazgeçilmez olduğu unutulmamalıdır. Fizik tedavinin önemi hastanın normal yaşantısına, iş yaşantısına dönmesini süreç olarak kısaltmasından kaynaklanmaktadır. Siyatik tedavisinde fizyoterapistlerin hazırlamış olduğu duruş şekillerini, yapmanız gereken hareketleri eksiksiz olarak yerine getirmeniz tedavi süreci açısından olumlu bir davranış olacaktır. Siyatik tedavisinde kullanılan çeşitli fizik tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu teknikler arasında ultrason, ısı, elektriksel uyarım ve TENS yer almaktadır.
Siyatik ağrıları özellikle siyatik adı verilen sinirde kendisini göstermektedir. Bu sinir dördüncü ve beşinci bel omurlarından çıkmaktadır. Siyatik ağrıları devamlı çok rahatsız etmeyecek şekilde sürebileceği gibi arada bir gelip şiddetli bir şekilde kendisini gösteren ağrılar olarak da görülebilmektedir. Ağrılar dördüncü ve beşinci bel omurlarından çıkan sinirlerden yani siyatikten başlayarak kalçadan devam edip topuklara kadar uzanabilmektedir. Siyatik ağrılarının bel fıtığından kaynaklanan ağrılar ile karıştırıldığı olmaktadır. Tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi ve başarılı bir şekilde tedavinin sağlanabilmesi için ağrıların bel fıtığından mı yoksa siyatikten mi kaynaklandığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespit için hastanın sırt üstü yatırılarak bacaklarının gergin bir şekilde yavaşça yukarıya doğru kaldırılması gerekmektedir. Bacak sırt üstü pozisyondayken yavaşça yukarı kaldırıldığında uyluğun arka yüzeyine kadar uzanan kasıntılı bir ağrı hissediliyorsa ağrıların sebebinin siyatik olduğu düşünülebilir. Ayrıca ağrı siyatik kaynaklıysa bacak yukarı kaldırıldıkça ağrı daha da şiddetlenecektir.Siyatik kişinin kendisine dikkat etmesi, bazı hareketleri yapmaması ve düzenli olarak istirahat etmesi sonucunda tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Doktor hastalığınızın seyrine göre vücudunuza sıcak veya soğuk uygulamalar yapmanızı tavsiye edebilir. Yine doktor tavsiyesiyle siyatik ağrılarından hastanın olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilmek için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Hastaların büyük bir kısmı bu şekilde tedaviye yanıt verirken az bir kısmında ameliyata gerek duyulmaktadır.

 

Etiketler: , , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.