Tedavi Sayfası

Beyinde Ur-Tümör

Beyinde Ur-Tümör Nedir?
Beyinde bazı nedenlere bağlı olarak anormal hücreler büyüyebilmekte ya da bunlar kütleleşebilmektedir. Büyüyen veya kütleleşen anormal hücrelere beyin tümörü adı verilmektedir. Beyinde yer alan tümörler iki sınıfta incelenmektedir. Bunlar; birincil tümörler ve ikincil tümörlerdir. Birincil tümör olarak adlandırılan beyin tümörlerinin oluşumu beyinde başlar. Bu tümörler iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilmektedir. Bir tümörün iyi veya kötü huylu olması kanser olup olmamasına göre belirlenmektedir. Kanserli tümörler kötü huylu, kanserli olmayan tümörler ise iyi huyludur. İkincil tümör olarak adlandırılan tümörler ise birincil tümörlerden farklı olarak beyinde başlamamış başka bir yerde başlayarak beyine kadar sıçramışlardır. En sık rastlanan beyin tümörü çeşidi ikincil beyin tümörleridir.

Beyinde Ur-Tümör
Tümörlerin beyinden alınma zorluğu bulunduğu, iyi veya kötü huylu olmasına göre farklılıklar göstermektedir. İyi huylu tümörler genellikle kötü huylu tümörlere göre daha yavaş gelişmekte ve bulundukları yer de göz önüne alınarak daha kolay alınabildiklerini söyleyebiliriz. Ayrıca kötü huylu tümörlerin iyi huylu tümörlere oranla tekrar etme ihtimallerinin daha fazla olduğu bilinmektedir. İyi huylu tümörler bazen beynin hassas olan bölgelerine baskı uyguluyor olsalar da etraflarındaki normal hücrelere veya yakınlarda bulunan başka yapılara sıçramamaları avantajdır.
Kötü huylu beyin tümörleri ise iyi huylulardan farklı olarak daha çok baskı yapar ve daha hızlı büyürler. Kötü huylu tümörlerin iyi huylu tümörlere oranla tahrip gücünün daha fazla olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Beyin tümörleri özellikle bulundukları hassas yerler nedeniyle çoğu zaman doktorların tedavi etmesi sırasında zorluklar yaşatsalar da çok fazla yöntemin olması nedeniyle başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Tümörlerin tedavi edilmesinde teknolojinin nimetlerinden fazlasıyla faydalanılmaktadır.
Beyin Tümörü Türleri
Beyin tümörleri en basit haliyle iyi huylu beyin tümörleri ve kötü huylu beyin tümörleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. İyi huylu beyin tümörlerinin beyin dokusundan ayrılması kolaydır. İyi huylu beyin tümörleri beyin dokusundan kolaylıkla ayrılabildiği için tamamı veya tamamına yakını çıkartılabilmektedir. İyi huylu beyin tümörlerine yapılan cerrahi müdahaleler genellikle yüz güldürücü sonuçlarla bitiyor olsa da bazen beynin çok hassas bölgelerinde yer alan tümörler iyi huylu dahi olsa sonuçlar yüz güldürücü olmayabilmektedir. Yavaş gelişiyor olmaları, öldürücü olmamaları vücutta kalıcı hasar verebiliyor olmalarına engel değildir.
Kötü huylu tümörler ise iyi huylu tümörlere oranla çok daha hızlı bir şekilde üremektedirler. Çamur kıvamında oldukları için operasyonla alınmaları her ne kadar teknoloji gelişiyor olsa da zordur. Kötü huylu tümörlerin operasyonlardan sonra tekrar nüksedip beyne baskı uygulayabiliyor olmaları onların daha tehlikeli bir hal almalarına neden olmaktadır.
Beyin Tümörü Tedavisi
Beyin tümörlerinin tedavisinde genellikle cerrahi müdahaleler uygulanıyor olsa da bazı durumlarda cerrahi müdahalelerin uygulanamayacağı zeminler oluşabilmektedir. Beyin tümörüne cerrahi müdahale yapılamadığı durumlar genellikle tümörün beynin hassas bölgelerinden birinde bulunduğu durumlardır. Beynin hassas bölgelerinde bulunan tümör iyi huylu da olsa kötü huylu da olsa genellikle cerrahi müdahale uygulanmamaktadır. Beynin hassas bölgesinde bulunan tümörün alınması için yapılacak cerrahi müdahaleler hasta için hayatı risk taşıyacağından radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları tercih edilmektedir.
Beyin Tümörü Bitkisel Tedavisi
Beyin tümörü hayati önem taşıyan bir hastalık olduğu için hastalar ve yakınları çaresini sadece tıbbi yollarla aramamaktadırlar. Bu nedenle beyin tümörü tedavisinde bitkisel yöntemler de devreye girmektedir. Beyin tümörünün bitkisel yöntemlerle tedavisinden de başarılı sonuçların elde edildiği vakalar görülmüştür.

Etiketler: , , , , ,

Beyinde Ur-Tümör Hakkında Yapılan Yorumları

  1. zeynep dedi ki:

    peki ya beyinde oluşan boşlukların tedavisi nasıl olur ne gibi bir cerrahi işlem bulunur

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.