Tedavi Sayfası

Göz Tembelliği

Göz tembelliği rahatsızlığı toplumda sık rastlanan bir durumdur. Sık rastlanmasına, isminin insanlar tarafından genelde biliniyor olmasına rağmen hakkında pek doğru bilgi bilinmemektedir. Göz tembelliği fark edilmesi zor olan bir hastalıktır. Erken fark edildiğinde tedavi şansı çok yüksekken yaş ilerledikçe tedavide başarı oranı azalmaktadır. Göz tembelliği fark edildiğinde genellikle tedavi için geç kalınmış olmaktadır. Gözün görmesine yardımcı olan sinir tabakası ve sinir yolları bulunmamaktadır. Buralarda belirgin herhangi bir hastalık olmamasına rağmen gözde oluşan görme geriliği göz tembelliği olarak tanımlanabilmektedir. Görüntü bir şekilde kırıcı ortamlardan geçerek sinir tabakasına ulaşmak zorundadır. Görüntünün sinir tabakasına ulaşamama veya bulanık ulaşması durumlarında göz tembelliği meydana gelmektedir.

Göz Tembelliği

Göz Tembelliği Nedenleri

Gözün birinin diğerinden çok bozuk olması, gözlerde yüksek astigmat, hipermetrop veya miyop olması göz tembelliğine neden olabilmektedir. Bu durumların genel adına anizometropi adı verilmektedir. Bunun haricinde şaşılığın da göz tembelliğine neden olduğu bilinmektedir. Katarakt gibi bazı göz hastalıkları ve göz kapağı düşüklükleri de kişide göz tembelliğinin oluşmasına neden olmaktadır. Göz tembelliğinin tedavisinin başarılı olması için hastalığın kişide 10 yaşına kadar tespit edişmiş ve tedaviye başlanmış olması gerekmektedir. Tedaviye 10 yaşından önce ne kadar erken başlanırsa o kadar olumlu sonuç alınması başarılacaktır. Göz tembelliğinde büyük başarı oranları çocukluk döneminde ( 6 yaşına kadar ) yapılan teşhislerde elde edilmektedir. Göz tembelliğinin teşhisinden sonra sağlam gözün kapatılmasıyla tedaviye başlanır. Sağlam göz kapatılınca bulanık gören gözün aldığı görüntü beyne iletilecektir. Sürekli beyne bulanık gören gözün gönderdiği sinyaller iletileceği için görmenin bu sayede kademeli olarak düzeltileceği düşünülmektedir. Bu aşama düzenli olarak uygulandıktan sonra gözlük kullanımı sağlanarak gözlerin ikisinin de sağlıklı olması hedeflenecektir.

Göz Tembelliği Nasıl Tespit Edilir?

Göz tembelliği kolay fark edilmeyen bir rahatsızlık olduğu için tespiti ebeveynler tarafından yapılamamaktadır. Göz tembelliği teşhisi uzman bir doktor tarafından yapılacak olan detaylı bir göz muayenesinden sonra ortaya çıkabilir. Göz muayenesi yaptırmanın herhangi bir yaşı yoktur. Bu nedenle çocukların gözlerinde bir sorun olup olmadığının ortaya çıkarılabilmesi için 3 – 4 yaşına kadar göz muayeneleri mutlaka yaptırılmalıdır. Bu muayene çocuğun gözlerinden şikayeti olup olmadığına bakılmadan yaptırılmalıdır. Küçük yaştaki çocuklar göz muayenesinde tedirgin olarak muayene için izin vermiyorlarsa bu sorunun aşılabilmesi için sakinleştirici veya uyutucu ilaçların verilmesi gerekebilir. Bu ilaçlarla da sorun aşılamıyorsa çocuğa genel anestezi yapılarak detaylı bir göz muayenesi yapılması gerekmektedir. Hiçbir zaman göz tembelliğinde erken teşhisin çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Göz Tembelliğinin Tedavileri

Çocukluk döneminde 10 yaşına kadar tespit edilen göz tembelliğinde tedavide başarı elde etme oranı çok yüksektir. Erken teşhis edilip tedavi yollarının uygulanmasına başlandığında tedavisi kolay olan bir hastalıktır. Tedavide uygulanabilecek en basit yol görme oranı yüksek olan gözün belirli periyotlarla kapatılmasıdır. İyi gören göz kapatıldığında tembel göz çalışmaya zorlanacak ve aralarındaki açık zaman içerisinde kapanacaktır. Göz tembelliğinde tedavi şemaları arasında cerrahi müdahale yer almamaktadır. Özel cihazlar vasıtasıyla yapılan çeşitli göz egzersizleriyle de göz tembelliği tedavi edilebilmektedir. Erken yaşta teşhisinin yapılması ve tedavi yollarının denenmesiyle başarı oranı yüksek olan göz tembelliğinde günümüz teknolojisinde ilerleyen yaşlarda da tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. İlerleyen yaşlarda da yapılabilen göz tembelliği tedavi yöntemi Neurovision adında bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde 9 – 55 yaş aralığında göz tembelliği olan hastaların tedavileri herhangi bir ilaç kullanılmadan, ameliyata gerek kalmadan, ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir. Göz tembelliğinin tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerde pleoptik tedavi ve cam tedavisi olarak sıralanabilir. Göz tembelliği tedavisinde toplumda sağlıklı beslenmenin, A vitamini almanın yararlı olacağı konusunda bilgiler dolaşmaktadır. Sağlıklı beslenme ve A vitamini almanın farklı yararları olsa da doğrudan göz tembelliğinin tedavisinde herhangi bir etkileri bulunmamaktadır.

Etiketler: ,

Göz Tembelliği Hakkında Yapılan Yorumları

  1. halil dedi ki:

    18 yaşındayım 13 yaşında doktor gözlük vermişti kullunmadım şuan göz tembelliği var tedavisi nasıl olur hangi doktor ve hangi hastaneye gitmeliyim

  2. GÖZ TEMBELLİĞİ VE ŞAŞILIK dedi ki:

    Yaşım 48 ve çocukluk yıllarından itibaren şaşılık ve göz tembelliği sorunun bulunmakta olup, aile büyüklerim bu sorunumun erken farkına varıp tedavi yoluna gitmemiştir.Yıllar sonra erişkin yaşa geldiğimde kendim bir kez doktora gittiğimde geç kalındığı için herhangi bir tedavisinin mümkün olamayacağını söylediler.Geçen yıllar içerisinde bu göz kusurum yüzünden sürekli eziklik duydum ve zaman zaman alay konusu oldum.Şimdi ise diğer gözümde de göz kapağı düşüklüğü ve görme geriliği yaşamaktayım.Bana bu sorunlarıma yardımcı olacak bir bilgi ya da adres verilirse çok memnun olurum.

    SAYGILARIMLA

  3. ahmet dedi ki:

    18 yaşındayım ve göz tembelliği ve şaşılık var nasıl bir tedavi önerirsiniz. lens kullanarak tedavi olunuyo mu ? gözlük kullanırsak ne kadar zaman kullanırım ? lazer tedavisi yok mu ? ilaç kullanarak olur mu ? kapama tedavisini gözlük kullanmadan mı yapılacak ? bi açıklarsanız sevinirim teşekkürler…

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.