Tedavi Sayfası

Alerji Nedir?

Alerji Nedir?

Alerji kişinin aslında zararlı olmayan maddelere temas ederek veya soluyarak maruz kalması sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyona veya aşırı duyarlılığa denmektedir. Bünye bir maddeyle ilk karşılaştığı zaman bu maddenin yabancı bir madde olduğunu anlayabilmektedir. Bu maddeye göre bağışıklık sistemi kendisini savunmaya çekerek üstünlük sağlamak için antikor üreterek tepki vermektedir. Daha sonradan yabancı madde olarak tanımladığımız maddeyle tekrar karşılaşılırsa ilk temasında olduğu gibi aynı antikoru üreterek savunmaya geçmektedir. Bu bize neden alerjiye neden olan bir maddenin sonraki zamanlarda da alerjiye neden olduğunu net bir şekilde açıklamaktadır.

alerji

Alerji Belirtileri
Alerji her zaman tek bir organın etkilenmesiyle ortaya çıkmamaktadır. Bunun yanında her maddeye karşı alerji şiddeti aynı oranda olmamaktadır. Bütün bunların ışığı altında alerji belirtilerinin maddeden etkilenen organa ve alerjinin şiddetine göre değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Fakat genellikle alerjiler kendilerini deride kaşınma, gözlerde daralma, hapşırma, deride döküntü ve dudaklarda şişme olarak göstermektedirler.
Kurdeşen, astım, egzema, göz nezlesi ve saman nezlesi mevsimlere göre insanların en çok karşılaştığı alerji çeşitleri arasında sayılabilmektedir.

Alerji Nedenleri
Kişinin bir maddeye soluyarak veya temas ederek alerjinin oluşması için tek bir neden sayamayız. Birbirlerinden çok farklı nedenlerle alerjiler ortaya çıkabilmektedir. Fakat genellikle hayvan tüylerinin, etrafta bulunan tozların ve polenlerin alerjiye neden olduğunu söyleyebiliriz. Saydıklarımızın haricinde bazı insanların deterjanlara veya sigara dumanına da alerjisi olabilmektedir.
Alerji Tedavisi
Alerji tedavisinin başlayabilmesi için öncelik olarak testlerle kişinin hangi maddeye alerjisinin olduğunun bulunması gerekmektedir. Alerjiye sebep olan etken maddenin bulunarak kişiden uzaklaştırılmasının sağlanması alerji tedavisi için çok güzel bir başlangıç olacaktır. Bunlardan sonra gerek varsa eğer uzman kontrolünde ilaç ve aşı tedavisine de başlanılabilir. Ayrıca kişinin alerjisinin olduğunu bildiği maddelerden uzak kalmaya çalışması alerjinin tetiklenmesinin önüne geçecektir. Stresinde alerjiye sebep olduğu unutulmamalı ve stresten uzak bir yaşam sürmeye çalışılmalıdır.

Etiketler: , , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.