Tedavi Sayfası

Altını Islatmak

Tıp dilinde enuresis olarak anılan altını ıslatmak, çoğunlukla ilgi ve sevgi eksikliği yaşayan çocuklarda görülmektedir. Sürekli korku ve endişe içinde yaşayan çocuklarda daha sık rastlanılan altını ıslatma vakaları altında psikolojik etkenler yatmaktadır.
Normal şartlarda, çocukların tuvalet eğitimi 2 yaşından itibaren düzene girerek, altını ıslatma sorunu en geç 3-4 yaşlarında son bulur. Ancak normal şartların dışına çıkarak bazı çocuklarda 3-4 yaşları geçmesine rağmen hala altını ıslatma sorunu görülebilir. İstatistiklere bakıldığında da erkekler çocuklarda kız çocuklara göre daha sık altını ıslatma sorunu görülür.
Altını ıslatmanın en önemli sebepleri, yazımızın başında d belirttiğimiz gibi, psikolojik etkenlere bağlı olup, evinde sürekli kavga, şiddet, stres gibi durumlara maruz kalan çocuklarda görülür. Bunun dışında genetik etkenlerde altını ıslatma durumlarda göze çarpar. Örneğin 16 yaşına gelmiş ve hala zaman zaman altını ıslatma sorunu yaşayan erkeklerin, babalarında veya amcalarında da bu altını ıslatma durumunun belli bir yaşa kadar geçerli olduğu görülür. Bu şekilde genetik etkenlere bağlı altını ıslatma halleri, genelde kişinin ergenliğe girmesi ile birlikte kendiliğinde yok olur.

Altını Islatmak

Bütün bu etkenlerin dışında çocuk 4 yaşını bitirmiş olmasına rağmen hala altını ıslatmaya devam ediyorsa, böbreklerde veya idrar yollarında herhangi bir hastalık araştırılmalıdır. Zira böbreklerde veya idrar yollarında bulunan bir hastalık, iltihaplanma altını ıslatma sorununa sebep olabilir.
Altını ıslatma sorununun tanısı için 3 ay içinde her hafta en az 2 defa altını ıslatan bir çocuk profili yeterli olacaktır. Eğer çocuğunuz 3 ay içinde her hafta 2 defa altını ıslatıyorsa, çocuğunuzu hem psikolojik açıdan hem de nörolojik açıdan doktora götürmeli ve tedavi ettirmelisiniz. Bütün bunların yanında çocuğun veya yetişkin bireyin sosyal hayatını etkileyecek şekilde altını ıslatma, idrar kaçırma sorunu varsa şeker hastalığı, kan şekerinin değerleri gibi faktörlerin araştırılması için hastaneye gidilmelidir.
Altını ıslatmanın sebepleri tespit edildikten sonra gerekli tedavi yöntemlerine başvurularak, son derece olumlu sonuçların alındığı bilinmektedir.

Etiketler:

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.