Tedavi Sayfası

Arpacık

Çeşitli nedenlere bağlı olarak gözde siğiller ortaya çıkmaktadır. Bu siğiller pek bilinmese de birer enfeksiyondur. Arpacık gözde meydana gelen enfeksiyonlardan birisidir. Hastalık herhangi bir süreç geçmeden 1 – 2 gün gibi kısa bir zaman diliminde aniden ortaya çıkmaktadır. Arpacık olan kişinin gözünde batmaya neden olduğu gibi göz kapağında oluşan gerilmelerle birlikte kendisini göstermektedir. Arpacık başlangıç aşamasında tek bir nokta halindeyken 1 veya 2 gün sonrasında püstül durumunu alacaktır.

Arpacık teşhisinin erken yapılması kullanılacak olan merhem, damla ve antibiyotikler sayesinde sürecin kısa sürmesine imkan tanırken geç teşhis edilip buna bağlı olarak tedaviye geç başlanması sürecin uzamasına neden olmaktadır. Arpacık çıkan gözün ışığa maruz kalması gözde yaşarmalara neden olacağı için arpacık hastalarında ışık korkusu yani fotofobi bulunmaktadır. Arpacığın çıkmasından sonra o bölgeye sıcak kompres uygulanması arpacığın yayılmasının önüne geçecektir. Sıcak kompresin bölgeye uygulanması arpacığın oluşmasına neden olan yağ keseciklerinin ve mikroorganizmaların dışarı atılmasını kolaylaştıracaktır.

İç arpacık ve dış arpacık olmak üzere iki türü vardır. Göz kapağının dışında yer alan ve kirpiklere bağlı olan yağ bezleri bulunmaktadır. Bu yağ bezleri işleyişin sorunsuz devam edebilmesi için sürekli yağ salgılaması yaparlar. Yağ salgılaması yapılan kanalların tıkanması nedeniyle bazen içeride bakteriler kalabilmektedir. Bu bakteriler ise dış arpacığa neden olmaktadır. Göz kapağının dışının haricinde içinde de belirli yapılar vardır. Göz kapağının içinde yer alan yapılardan bir tanesi de meibom adı verilen bezlerdir. Bu bezlerde yağ bezleridir. Bu bezlerde oluşan tıkanıklık ise iç arpacığın oluşmasına neden olmaktadır. Arpacık egzama hastalığına eğilimi olan ve cildi kuru olan kişilerde daha sık görülmektedir. Arpacık vücut direncinin düşük olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Arpacık Belirtileri

Arpacık kendisini ortaya çıkmadan önce gösterebileceği gibi sonrasında da gösterebilmektedir. Arpacık ortaya çıkmadan önce kişide o bölgede batma hissi ve kaşıntı olacaktır. Arpacık çıktıktan sonra ise göze yakın bölgede olduğu için gözde sulanmaya, çıktığı bölgede ağrıya, şişliğe, ışığa karşı aşırı hassas olmaya neden olmaktadır. Bunun haricinde arpacık göz kapağında görülebilecek içinin irin dolu olduğu bilinen bir kabarcığa da neden olmaktadır. Arpacığın iç arpacık ve dış arpacık olmak üzere iki türe ayrıldığını belirtmiştik. İç arpacığın dış arpacıktan daha ağrılı olduğunu söyleyebiliriz.

Arpacık, Arpacık belirtileri, arpacık nedenleri, arpacık tedavisi

Arpacık Tedavisi

Arpacık tedavisinde iç ve dış arpacık fark etmeksizin erken teşhis çok önemlidir. Fakat bu rahatsızlıkta erken teşhisin yapılabildiği durumlar çok nadirdir. Erken teşhis yapılan arpacık oluşumunda antibiyotik ve merhem kullanımın sonucunda oluşum engellenebilmektedir. Erken dönemde teşhis edilmeyip oluşum başladıktan sonra tespit edildiğinde ise antibiyotiklerin herhangi bir etkisi olmayacaktır. Arpacık oluşumundan sonra yapılabilecek en güzel tedavi yöntemi arpacığın içindeki iltihabın boşaltılmasının sağlanması olacaktır.

Arpacık tedavisinde o bölgeye sıcak kompres uygulanması da faydalı olacaktır. Sıcak kompres sayesinde kan akımı hızlanacak bu sayede de enfeksiyonun iyileşme süreci kısalacaktır. Sıcak kompres arpacığın neden olduğu ağrının azalmasına da imkan tanımaktadır. Arpacığın dış kapakta olduğu durumlarda kıl kökünün fark edilmesi kolaydır. Arpacığın oluşumundan sonra tedavi sadece boşaltılması yoluyla olduğundan buradaki kirpiğin bir cımbızla alınması sonucunda arpacığın boşaltılması sağlanmış olur. Arpacığın boşalmasından sonra neden olduğu ağrı ve şişlik ortadan kalkacaktır.

İç arpacıkla dış arpacığı kıyasladığımızda geç fark edilen iç arpacığın tedavisinin daha zor olduğunu söyleyebiliriz. İç kapakta arpacık nedeniyle oluşan enfeksiyon dışarı çıkmak istese de göz kapağının varlığı nedeniyle bu mümkün değildir. Bu aşamadan sonra vücudun savunma mekanizması kendiliğinden devreye girerek enfeksiyonun yok edilmesi amaçlanır. Enfeksiyon vücudun savunma mekanizması sayesinde ortadan kaldırıldıktan sonra göz kapağının altında ufak bir kitle kalabilir. Bu kitle ağrısızdır fakat istenmediği durumlarda alınabilir. Lokal anestezi uygulanarak uzman bir doktorun cerrahi müdahale gerçekleştirmesiyle bu işlem başarıyla gerçekleştirilebilir.

Arpacığın tedavisinin haricinde oluşumunu engellemenin de yöntemleri vardır. Arpacık oluşumunun engellenmesi için gözlerin ovuşturulmaması, ellerin kısa aralıklarla mikroplardan arındırılmak için yıkanması denenebilir. Bunların haricinde kepeklenmenin önlenmesi de arpacık oluşumunun önüne geçecektir.

Etiketler: , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.