Tedavi Sayfası

Astım Nedir?

 Astım Nedir?

Astım hastalığını en basit haliyle çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve solunum güçlüğüne neden olan bir hastalık olarak tanımlayabiliriz. Astım hastalığının ortaya çıkması için çeşitli uyarıcıların hastalığı tetiklemesi yani solunumu olumsuz yönde etkilemesi gerekmektedir.

Astım Hastalığının Nedenleri
Astım hastalığının nedeni günümüz teknolojisinde sürekli gelişmekte olan tıpta bile tam olarak anlaşılamamıştır. Fakat astım hastalığının genlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Yani bir ailede bir birey astım hastasıysa o ailede başka bir kişinin daha astım hastalığına yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Astım hastalığı hakkında toplumda kabul gören fakat yanlış olan bir gerçekte astım hastalığının bulaşıcı olduğu düşüncesidir. Astım hastalığı eksinlikle bulaşıcı değildir ve herhangi bir görülme yaş aralığı yoktur. Fakat erken yaşta astım hastalığına maruz kalan kişilerin ilerisi için iyileşme ihtimalleri yaşlılara göre oldukça fazladır.

astım
Astım Hastalığının Tedavisi
Astım hastalığında yaşanan nöbetlerin önüne geçebilmek için ilaç veya aşı tedavisi uygulanabilir. Astım tedavisi için kullanılacak olan ilaç veya aşılar hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasını değil de kişinin rahat bir yaşam sürmesini hedeflemektedir. Fakat genç yaşta astım hastası olan ve tedavisine başlayan bir kişinin ileriki yaşlarda astım nöbetleriyle karşılaşma ihtimali düşecektir. Astım hastası olan kişinin tedavisi yanında hayatını kolaylaştırabilecek adımlar atılabilmektedir. Bu kişinin çok soğuk havaya, kirli havaya ve sigara dumanına maruz kalmasının önlenmesi onun nöbet geçirmesine biraz olsun engel olacaktır. Ayrıca astım hastalarını rahatsız edecek ve nöbetleri muhtemelen tetikleyecek olan tüylü hayvanların hastanın bulunduğu ortamdan uzak kalması sağlanabilir. Bunun haricinde astım hastası olan kişinin bulunacağı ortamdaki halılara da dikkat etmek ve bu konuda gerekli önlemleri almak gerekmektedir.

Diğer bir kaynaktan bilgi:

Astım

 

            Astım hastalığı çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Solunum yolları rahatsızlığı olan astım kendisini nöbetler halinde de göstermektedir. Astım hastalığı hakkında ülkemizde yapılan istatistiki araştırmalar yetişkinlere oranla çocukların daha çok bu hastalığa yakalandığını ortaya koymaktadır. Çocuklara oranla az da olsa yetişkinlerde de görülüyor olması astım hastalığının her yaşta ortaya çıkabileceğinin göstergesidir. Çocukluk döneminde görülen astım rahatsızlığını cinsiyete göre karşılaştırdığımızda erkek çocuklarda daha sık görüldüğü ortaya çıkmaktadır. Çocukluk döneminde böyle olan oran ilerleyen yaşlarda oran olarak kadınların öne çıkmasıyla seyir değiştirmektedir.

 

Astım Hastalığının Nedenleri

           

            Astım hastalığı genellikle alerjik nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Alerjik nedenlerin arkasında ise genetik faktörlerin olduğu düşünüldüğünde astım hastalığının nedenleri arasında genetik faktörleri sayabiliriz. Kısacası astım hastası olan bir kişinin ailesinde yine aynı hastalığın bulunma ihtimali yüksektir. Fakat her astım hastasının ailesinde böyle bir durumla karşılaşılması beklenmez. Kişinin yaşadığı ve dışarıda bulunduğu ortamdaki kirliliklerde astım hastalığının tetiklenmesine neden olmaktadır. Bu sebeplere kısaca astım hastalığına neden olan çevresel faktörler denmektedir. Özellikle bahar aylarının gelmesiyle ortamda artış gösteren polenler de astımın tetiklenmesine neden olmaktadır. Bitkilerin oluşmasına yardımcı olduğu polenler vücuda solunum yoluyla alınmaktadır. Polenlerin astım hastalığına neden olduğu dönemler özellikle çiçeklerin yeni açmaya başladığı dönemlerdir. Kedi, köpek gibi hayvanların tüyleri ve küf mantarları da astımın oluşmasına neden olan etmenler olarak sayılabilir. Bazı durumlarda besin maddeleri de astımı tetiklemektedir. Fakat bu durum yetişkinlerden daha çok çocuk hastalar için geçerlidir. Birçok hastalığın oluşmasına neden olan sigaranın tetiklediği hastalıklardan birisi de astımdır. Sigarada bulunan yaklaşık 4000 kadar gaz ve bu gazların içeriğindeki kimyasal partiküller hastalığı tetiklemektedir. Özellikle hamilelik döneminde kullanılan sigara doğacak bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, onun alerjik hastalıklara daha yatkın olmasını sağlamaktadır. Sigara içmediği halde sigara içilen ortamda çok vakit geçiren pasif içici olarak tanımlayacağımız hastaların tedavi süreçleri diğerlerine göre çok daha zor geçmektedir. Deodorantlar ve ani hava değişimleri de astımı tetiklemektedir. Bazı durumlarda da çok korku veya çok heyecan yaşanması psikolojik sebepler doğrultusunda hatalığı tetiklemektedir. 

 

Astım Tedavisi

 

            Astım tedavisinde ilk amaç astıma bağlı olarak görülen semptomların en aza indirgenmesinin veya hiç görülmemesinin sağlanmasıdır. Astım tedavisiyle kişi hastalık nedeniyle herhangi bir olumsuzluk çekmeden normal yaşantısına devam edebilmelidir. Astımı tetikleyen etmenler bilindiğine göre astım tedavisinde ilk olarak hastanın bu etmenlerden uzak durması sağlanmalıdır. Astımın tedavisi için kullanılan ilaçlar da vardır. Bu ilaçların kullanımında ilk olarak solunum yoluyla alınabilen ilaçlar tercih edilmelidir. Astım hastalığının tedavi sürecinde kişi sürekli uzman kontrolünde olmalıdır. Sürekli yapılan kontrollerde ortaya çıkacak değişimlere bağlı olarak hastanın tedavi planı değiştirilebilir.

 

Etiketler: , , , ,

Astım Nedir? Hakkında Yapılan Yorumları

  1. esad dedi ki:

    hiç aradığım bir şey yoktu çok kötü

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.