Tedavi Sayfası

Çiçek Hastalığı

Çiçek hastalığı geçmiş yıllarda salgın halinde yayılan ve son derece tehlikeli bir hastalık iken, çiçek aşısısının bulunması ile salgınlar durmuştur.
Çiçek Hastalığı Sebepleri Nelerdir?
Yıllarca sebebi net olarak bilinmeyen çiçek hastalığı, günümüzde tipik bir virüs sebebi ile ortaya çıktığı görülmektedir. Söz konusu virüs kişi hangi yaşta olursa olsun bulaşabilirken, kişi daha önce çiçek hastalığı için çiçek aşısı olmuş ise çiçek hastalığının virüsü bu kişiye etki edemez. Çiçekl hastalığının bulaşma şekli ise çiçek hastası kişinin öksürmesi, hapşırması esnasında dışarı çıkan tükürük damlacıkları ile etrafa saçılması yüzünden olur. Aynı zamanda çiçek hastası olan kişinin derisi üzerindeki çıban ve deri döküntülerinden de bulaşabilmektedir. Çiçek hastalığına sebep olan virüsün dayanıklılık süresi çok uzun olduğu için, çiçek hastası olan kişinin yataklarının, çarşaflarının, yemek yediği tabak, çatal, kaşık ve kişisel eşyalarını başka biri tarafından kullanılmaması gerekir ve mümkünse birdefadan fazla kullanılmaması gerekir. Çiçek hastası olan kişinin üzerine konan kara sinekler, çiçek virüsünü alırlar ve akabinde başka kişilere konarak virüsü taşıyarak, çiçek hastalığının bulaşmasında rol oynarlar. İşte bu sebeple birbiirndne uzak mesafelerde yaşayan insanların çiçek hastalığına tutulması, kara sineklerin çiçek hastalığının virüsünü taşıması sonucu oluşur.
Çiçek Hastalığı Belirtileri
Çiçek hastalığının virüsü, kişinin vücudunda girdikten ortalama 10 gün sonra belirtilerini göstermeye başlar. Çiçek hastalığı belirtileri arasında aşırı üşüme, titreme, yüksek ateş, halsizlik, mide bulantısı, kusma, dil de paslanma hissi sayılabilir. Akabinde dirsekler, kolatuk altlarında, kasıklarda kırmızı lekeler meydana gelir. Bu kırmızı lekeler zamanla içi su dolu kabarcıklar halini alır ve bütün vücuda yayılır. Çiçek hastasının yüzünde şişme, göz kapaklarında şişlik sebebiyle kapanmalar meydana gelir. Söz konusu kırmızı kabarık lekeler şiddetli kaşıntıya sebep olur. Bu evrede kaşınmaması ve çıbanların asla koparılmaması gerekir. Zira bu kalıcı izlere sebep olabilir.


Çiçek Hastalığı Tedavisi
Çiçek hastalığının tedavisi için öncelikle hastayı, hasta olmayan kişilerden uzak tutmak gerekir. Yattığı odayı sürekli havalandırmak, temiz tutmak gerekir. Çiçek hastasına bakan kişinin kıyafetlerini sık sık değiştirmesi gerekir. Hastanın özeiilkle ağız, burun temizliğine çöok önem vermek gerekir. Çiçek hastasına verilecek gıdalar sulu, besleyici gıdalar olmalıdır. Doktorun vereceği ilaç ve deri üzerindeki çıbanların kaşıntısını ve iz bırakmasını öneleyecek kremler özenle kullanılmadır.

Etiketler: , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.