Tedavi Sayfası

Menenjit

Menenjit Nedir?
Menenjit hastalığının çabuk bulaşıyor olması bu hastalığın özellikle kalabalık ortamlarda çok bulunan kişiler için tehlikeli olmasına neden olmaktadır. Menenjit hastalığı en çok Güney Afrika ülkelerinde görülmekte ve buralarda fazlasıyla ölümle sonuçlanan vakalara neden olmaktadır. Gençler menenjit rahatsızlığından az etkilense de bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu çocuklar ve yaşlılar bu hastalıklardan kolayca olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Hastalık bakteriyel olarak oluşabileceği gibi virütik nedenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Menenjit hastalığının tedavi edilebilmesi için hastalığın bakteriyel mi virütik mi ortaya çıktığının tespit edilmesi gerekmektedir.
Çeşitli görevler nedeniyle beynin etrafını sarar zarlar bulunmaktadır. Bu zarlar bazı nedenlerden dolayı iltihaplandığında menenjit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Menenjitin tedavisine erken başlanması gerekmektedir. Tedavi geç başlandığında hastada beyin hasarına, işitme kaybının oluşmasına ve ölüme neden olabilmektedir. Bazı virüsler menenjitin hafif atlatılmasına neden olurken bazıları da kişide ciddi olumsuz sonuçların oluşmasına neden olmaktadır. Bakteriyel menenjit olarak adlandırılan tür hemen tıbbi müdahale edilmesi gereken türler arasında sayılabilmektedir. Bakterilere ve virüslere bağlı olarak oluşan menenjit hastalıklarında yapılması gerekenler farklılıklar göstermektedir. Bakterilere bağlı oluşan menenjitte hastanın ve ona yakın temasta bulunan kişilerin antibiyotik tedavisine başlaması gerekmektedir. Oluşan ağrıların verdiği hissin azaltılması ve yüksek ateşin düşürülmesi için bol sıvı alınmasının yanında ağrı kesici ateş düşürücü ilaçların kullanılması da tercih edilmektedir. Bazı durumlarda menenjite neden olan enfeksiyonun odağı belli olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin tekrar menenjit hastalığına maruz kalma riskini azaltmak için cerrahi yöntemlerle boşaltma işlemi yapılabilmektedir. Virüslerin neden olduğu menenjit hastalığında ise genellikle ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. Virüslerin tespit edilmesine bağlı olarak tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Virüslere bağlı olarak ortaya çıkan menenjitte hastaya damardan sıvı verilmelidir. Bunun haricinde hastanın kesinlikle yoğun tempodan uzak tutulması, istirahat etmesinin sağlanması gerekmektedir. Tüberkülozun neden olduğu menenjit rahatsızlıklarında ise 18 – 24 ay aralığında sürecek tedavide çeşitli antibiyotik kombinasyonları kullanılmaktadır.
menenjit tedavisi

Menenjit Belirtileri
Menenjit hastalığı bünyede birçok hastalığın belirtisiyle kendisini göstermektedir. Bunlar arasında iştahsızlık, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, kusma, uyku hali yer almaktadır. Ayrıca hastanın havale geçirmesi ve parlak ışığa bakmakta zorlanması da menenjit belirtileri arasında sayılabilmektedir. Menenjit barsak enfeksiyonu gibi, birkaç gün süren üst solunum yolu enfeksiyonu gibi de başlayabilmektedir. Barsak ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının devamında ise menenjit başlarsa süreç daha kötü bir hal alacaktır.

Menenjit, birkaç gün süren bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya barsak enfeksiyonu gibi de başlayabilir. Devamında çocuğun tablosu ağırlaşır, diğer belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Menenjitin belirtilerinin bebeklerde tespit edilmesi diğer bireylere göre daha zor olmaktadır. Normalden yüksek veya normalden düşük vücut ısısı, sebebi belirlenemeyen ve geçmeyen ağlamalar, beslenme sırasında bebekteki isteksizlik menenjit belirtileri arasında sayılabilmektedir. Ayrıca bebeğin kafasında yer alan bıngıldak menenjit durumunda normalden daha bombe bir görünümde olmaktadır. Menenjite neden olan mikrop solunum yoluyla bulaşabileceği gibi ellerle de vücuda alınabilmektedir.

Menenjit Tanısı ve Tedavisi
Ebeveynler çocuklarının menenjit olduklarını düşündüklerinde vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmalıdırlar. Doktor muayenesinde kesin tanının konulabilmesi için gerek görüldüğü takdirde beyin omurilik sıvısından örnek alınması gerekebilir. Beyin omurilik sıvısından örnek alınmasının halk arasında çocuğa zararlı olacağı yönünde düşünce hakim olmasına rağmen bu gerçek değildir. Çocuğun beyin omurilik sıvısından örnek alınmasının herhangi bir zararı yoktur. Bu işlemin yapıldığı bölgede zarar görülmesine neden olabilecek herhangi bir sinir dokusunun olmamasından kaynaklanmaktadır. Menenjit tanısı konulursa ve bunun bakteriler nedeniyle ortaya çıktığı anlaşılırsa çocuğa antibiyotik tedavisi başlatılacaktır. Bu süreçten sonrası uzman aksini belirtmezse hastanın hastanede izlenmesi sağlanacaktır. Fakat menenjite bakteriler değil de viral etmenler neden olduysa herhangi bir antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Hastanın rahatlatılması için damardan sıvı verilmesi, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanılması, sonrasında hastanın takip edilmesi viral menenjitin tedavi şeması olarak belirtilebilir.
Menenjit Aşısı
Kısa adı Hib olan hemofilus influenza tip b bir bakteri türüdür. Bu bakteri türü özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ölümle sonuçlanan birçok hastalığa neden olmaktadır. Bu hastalıkların başında menenjit gelmektedir. Bakterinin özellikle 5 yaşının altındaki çocuklarda ölümle sonuçlanan hastalıklara neden olması bağışıklıklarının çok zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. Çocukların bağışıklık sistemlerindeki zayıflığın giderilmesi için aşılanmaları gerekmektedir.
Hib Menenjit Aşısı
Özellikle küçük yaşlardaki çocukların ölümle sonuçlanabilen hastalıklara karşı savunmasız kalmasını neden olan Hib virüsünün etkilerinden korunmak için bebeğin 2 ayını doldurmasından sonra uzmanın karar verip 1 veya 2 ay arayla 3 doz olarak uygulayacağı aşı Hib aşısı olarak adlandırılmaktadır. Normalde 2 aylıkken olunması gereken Hib aşısının olunmadığı durumlarda bebeğe farklı sürelerde farklı dozajlarda uzman tarafından Hib aşısı uygulanabilir. Hib aşısının bebekte etkin bir koruma sağladığı kesinlikle unutulmamalıdır. Hib aşısı tetanoz, boğmaca ve difteri hastalıklarına bağışıklık kazanılması için uygulanan aşılarla aynı enjektörde karıştırılarak uygulanmasının herhangi bir zararı yoktur. Hib aşına tek ulaşılabileceği gibi az önce saydığımız difteri, tetanoz ve boğmaca gibi rahatsızlıklara karşı uygulana aşılarla paketlenmiş şekilde de bulunabilmektedir.

Etiketler: , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.