Tedavi Sayfası

Reflü

 Reflü ve Beslenme

Reflü hastalığı yaş fark etmeksizin herkeste görülebilmektedir. Dünya genelinde yapılan araştırmalar reflünün en yaygın olarak görülen hastalık olduğunu ortaya koymuştur. Genelleme yapacak olursak her beş kişiden birinde reflü hastalığı var diyebiliriz. Hastalık bu kadar yaygın olmasına rağmen halk arasında pek bilinmemektedir. Özellikle teknolojinin gelişmesine bağlı olarak evlere kadar giren internet sayesinde bilinirliği artmıştır. Reflünün bilinirliğinin olmaması ve zaman içinde bunun artıyor olması her hastalıkta yaşanan bir aşamadır. Reflü ikinci aşamaya geçmiş ve insanlar tarafından bilinmeye başlamıştır. Fakat bu aşamada dikkat çeken en önemli şey insanların kulaktan dolma, doğru olmayan bilgilere dahi itibar ediyor olmalarıdır.

Reflü

Reflü Hastalığının Belirtileri

Reflü hastalığı yemek borusunun dışında da bir takım değişikliklere neden olmaktadır. Bu nedenle reflü hastalığının belirtilerini klasik belirtiler ve yemek borusu dışında yer alan belirtiler olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Hastalık kişide iki türlü ağrının oluşmasına neden olmaktadır. Birincisi mideden başlayarak göğse kadar yayılan ağrı diğeri ise direkt olarak göğüs kemiğinin arkasının ağrımasıdır. Reflü hastalığının neden olduğu ağrı bazen çok şiddetli olur ve kişinin uykudan uyanmasına neden olur. Reflünün kelime anlamı geri gelme olduğu için bu hastalığın bir belirtisi de ağır diye tabir edebileceğimiz yemeklerden sonra ağza yemeklerden kaynaklı acı, ekşi veya tatlı suyun gelmesidir. Bu saydıklarımız reflü hastalığının klasik belirtileri arasında yer almaktadır. Bulantı, kusma ve göğüs ağrıları ise reflü hastalığına bağlı olarak görülebilecek fakat tipik olmayan belirtileri arasında sayılabilir. Reflü hastalığı yemek borusu haricinde de sorunlara neden olabilmektedir. Tedavisi zor olan zatürre, dişlerde erozyon oluşumu, sesin kısılması, boğazda problemler, larenjit ve akciğer sorunları da reflü hastalığının neden olduğu ve yemek borusu haricindeki sorunlar olarak sıralanabilmektedir. Reflü hastalığı öksürüğe ve astımın tetiklenmesine de neden olmaktadır.

Reflü Hastalığının Tanısı

Reflü hastalığı kişinin kendisi kendisine tanı koyabileceği bir hastalık değildir. Yanlış tanılardan kaçınmak ve kulaktan dolma bilgilere itimat etmemek için kişi mutlaka doktor kontrolünde muayene edilmelidir. Kişinin uzmanlık alanı olmadığı halde hastalıklar hakkında yorumlar yapması kendisinin veya çevresindekilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Reflü hastalığının tanısı için mide filminin çekilebileceği gibi bu bölgeden parça alınarak patolojide incelenmesi de sağlanabilir. Reflü hastalığının var olup olmadığını yemek borusuna geri gelen asit miktarı da belirleyeceği için uzman tarafından çeşitli yöntemlerle 24 saat boyunca kişideki yemek borusuna kaçan asit miktarının incelenmesi tanı koyulmasına yardımcı olacaktır. Yemeklerden kaynaklanan asitlerin yanma hissi oluşturması sonucu ortaya çıkan reflü hastalığının tanısı için yemek borusuna kontrollü bir şekilde asit verilerek 24 saat boyunca yanma hissinin oluşup oluşmayacağı gözlenebilir. Doktorun hastalığın tanısını kesin bir şekilde yapmasından sonra kapsamlı tedaviye başlanabilir.

Reflü Hastalığının Tedavisi

Hastalığın teşhisini ve tedavi yöntemlerini mutlaka uzman bir doktor belirlemelidir. İnternet üzerinden okuduklarınız size bir takım bilgiler veriyor olsa da hastalığın belirlenmesi ve ilaç seçimini mutlaka doktorunuza bırakmalısınız. Sizin kendi başınıza alacağınız kararlar çok zararlı sonuçlar doğurabilir. İlaç tedavisinin nasıl olacağına doktorlar hastalığın durumuna göre karar vereceklerdir. Bazen en az etkili ilaçtan yüksek etkili ilaca doğru gidilerek tedavi yöntemi oluşturulurken bazen de tam tersi olmaktadır. Tedavi yöntemi olarak hangisi tercih edilirse edilsin reflü hastalığının tam anlamıyla tedavisi uzun bir süreç gerektirmektedir. Tedavi şekli genellikle hastaların şikâyetleri göz önüne alınarak oluşturulmaktadır.

Etiketler: , , , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.