Tedavi Sayfası

Sedef Hastalığı

Sedef Hastalığı Nedir
Sedef Hastalığı cilt hastalıklarının en önemlilerinden kronik, tekrar eden ve çok sık görülen bir rahatsızlıktır.Cildin tamamında görülebilir.Tüm vucudu etklileyen Sedef Hastalığı saçlı deride, tırnakta, elde, ayakta,gövdede, dizde,dirsekte etkisini gösterebilmektedir.

Ancak şiddeti kişiden kişiye değişir.Kimi hastalarda sadece bir nokta veya plaklar halinde gözlenebilirken,kimi hastalarda vücudun muhtelif alanlarına yayılarak çok geniş deri bölgelerini etkileyebilir.Şu bilinmelidir ki sedef bir cilt rahatsızlığı olup, diğer organların bozuklukları ile bir ilişkisi yoktur. Birçok kronik hastalıkta olduğu gibi belirli aralıklarla tekrarlama özelliği vardır.Bu nükslerin sıklığı, yaygınlığı bireysel olarak değişebilmekte bazen uzun yıllar boyunca hiçbir atak yaşanmamasıda mümkündür.

Sedef Hastalığı Belirtileri,
En sık görülen formu plak tipi sedef olup deride, özellikle diz, dirsek,sırtta ve sakrum denen kuyruk sokumunda kızarıklık, pullanma ve deride dökülme ile karakterizedir. Fakat hastalık başka şekillerle de görülebilmektedir.

Sedef Hastalığı Çeşitleri,
Plak tipi sedef (psoriazis) : Hastalığın en sık görülen türüdür. Diz ve dirseklerde kızarık, pullanan ve kabuklanmalar yapar.
Ters (inverse) sedef : Sıklıkla koltuk altı, kasıklar gibi derinin katlanma yerlerinde ortaya çıkar. Sıklıkla kesin tanı öncesinde diğer egzama türleriyle karışır.
Eritrodermik sedef : Hastanın tüm vücudunda yaygın kızarıklık ve deri dökülmesi bulunmaktadır. Hastada sıvı ve elektrolit dengesizliğine neden olabildiğinden sıklıkla hastane şartlarında tedavi edilir.
Damla (guttat) tipi sedef : Özellikle çocuklarda görülen sedefin bu türünde sedef yaraları damlalar şeklinde tüm vücutta görülür.

Sedef Hastalığı Tedavisi,
İlaç tedavisi (Bazi hastalarda psoderm isimli ilac gecici olarak lezyonlari ortadan kaldirdigi gorulmustur.)
Işık tedavisi (Fototerapi)
Biyolojik ajanlar: Etanercept (Enbrel), İnfliximab (Remicade),Adalimumab (Humra); bu iki biyolojik ajana dirençli ise Efalizumab kullanılır.
Hastaların tedavi süresince psikolojik destek almasının yararlı olduğu görülür.

Etiketler: , , , ,

Yorum Yaz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.